Gestarte taaltraject helpt anderstalige ‘oudkomers' in Nederland
De focus van de lessen ligt op het oefenen van de Nederlandse taal voor situaties zoals oudergesprekken op school of naar de huisarts gaan. Veel oudkomers zijn in deze situaties afhankelijk van hun Nederlandssprekende kinderen, partner of familielid.
Het taaltraject is specifiek opgezet voor anderstaligen met een beperkt Nederlands taalniveau die al langer in Nederland wonen. Bij de oude inburgeringswet was het niet verplicht een inburgeringstraject te volgen.
Het belangrijkste doel van het taaltraject is het voorkomen van sociaal isolement en het vergroten van zelfvertrouwen. Het komt regelmatig voor dat oudkomers al veel beter Nederlands spreken en begrijpen dan ze eigenlijk denken. Hoe mooi is het dat ze zich daar bewust van worden en daardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.
Na het taaltraject kijken we naar een passend vervolg. Misschien past een vervolgstap of een taalmaatje bij ze. Of zijn ze al helemaal klaar om vrijwilligerswerk of een andere participatie activiteit te doen.
Het traject biedt de deelnemers een waardevolle kans om hun taalvaardigheid te verbeteren en zelfstandiger te worden in hun dagelijkse activiteiten.