Baankansen creëren en personeelstekort verminderen door ‘Nieuwkomers in de zorg'
Het is een bekend verhaal: in de zorg is het lastig om aan voldoende personeel te komen. Tegelijkertijd is het voor nieuwe Nederlanders vaak moeilijk een passende baan te vinden, ondanks dat ze graag aan de slag gaan. ‘Laten we die twee uitdagingen eens met elkaar verbinden’, was de gedachte achter ‘Nieuwkomers in de zorg’. Een project waarin Achterhoekse statushouders een zorgopleiding doorlopen.
‘Nieuwkomers in de zorg’ is tot stand gekomen vanuit de samenwerking tussen het Graafschap College, UWV, Achterhoeks Talentenfonds Opijver, WerkgeversServicepunt Achterhoek, VNO-NCW, Vitaal Thuiszorg en de Achterhoekse gemeenten. Later heeft ook MIEP Huishoudservice zich als werkgever aangesloten bij het initiatief. In september 2021 is de eerste groep van 7 nieuwkomers gestart met een maatwerk opleiding op het Graafschap College. Sinds 1 februari doen zij op de werkvloer van Vitaal Thuiszorg en MIEP Huishoudservice ervaring op. De eerste indruk is vanuit alle partijen positief.
Mooi toekomstperspectief
‘Nieuwkomers in de zorg’ draagt bij aan het verbeteren van het toekomstperspectief van nieuwkomers op de Achterhoekse arbeidsmarkt. Na een aangepast scholingstraject van ongeveer 15 maanden wacht hun een baan binnen een zorgorganisatie. De opleiding richt zich naast het aanleren van zorgtaken ook op het verbeteren van de Nederlandse taal en kennis opdoen over de Nederlandse (werk)cultuur. Deelneemster Samah Diab: “Ik heb in korte tijd veel geleerd op school en van mijn begeleider bij Vitaal Thuiszorg. Bijvoorbeeld hoe ik moet rapporteren over mijn werk. Sinds twee weken werk ik nu zelfstandig bij mensen thuis. Dat gaat goed, iedereen is aardig voor mij. Alleen het schoonmaakwerk is soms even wennen, welke producten je nu precies waar voor gebruikt. Het lukt steeds beter om Nederlands te praten met cliënten doordat we op school Nederlandse taalles krijgen. Ik vind het ook fijn om te leren over de Nederlandse maatschappij tijdens het vak Burgerschap.”
Het mes snijdt aan twee kanten
Wethouder Jorik Huizinga, voorzitter van de arbeidsmarktregio Achterhoek: ‘Projecten als deze zijn de reden waarom ik wethouder ben geworden. We kijken buiten de grenzen van verschillende uitdagingen en verbinden ze met elkaar. Dat zie je bij ‘Nieuwkomers in de zorg’ mooi gebeuren. We werken niet alleen aan de ontwikkeling en de snellere inburgering van nieuwe Nederlanders, maar helpen ook mee aan het verminderen van het personeelstekort in de zorg. Zo snijdt het mes aan twee kanten!’
Meer werkgevers geïnteresseerd geraakt
Het traject ‘Nieuwkomers in de zorg’ verloopt succesvol. Meerdere werkgevers zijn inmiddels geïnteresseerd en bieden nieuwkomers graag leerwerkplekken aan binnen hun bedrijf. Daarom start per 1 april 2022 een tweede groep met de opleiding. De werving is op dit moment in volle gang. Voor deze tweede groep zijn we, naast Achterhoekse statushouders, ook op zoek naar andere werkzoekenden of ‘overstappers’ die extra ondersteuning kunnen gebruiken.