Of bekijk hier de veelgestelde vragen

JouwUnit voor jongeren

Je gaat naar school, bent net gestopt of bent je baan kwijtgeraakt en zoekt een werkervaringsplek, vervolgopleiding, dagbesteding of werk.

Fijnder helpt je te vinden wat bij jou past. Hoe we je helpen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om je een idee te geven in welke situaties we kunnen helpen, geven we hieronder een aantal voorbeelden. 

Voorbeelden

Je bent begonnen aan een opleiding en je loopt vast. Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om je de theorie eigen te maken, het contact met je klasgenoten stroef verloopt of nog moeite hebt met de Nederlandse taal. Het liefst wil je stoppen, maar wat ga je dan doen? Met die vraag kan Fijnder je helpen.

Samen met een consulent ga je in gesprek en maak je een plan. Misschien kan er in overleg met school een passende oplossing voor je worden gevonden om toch verder te gaan met je opleiding. Mocht dit helaas niet lukken, dan kunnen we je helpen naar een opleiding die wél bij je past of aan een passende baan.

Loop je vast in situaties op je werk of zit je op dit moment zonder baan of studie? Vraag je je af wat je met je toekomst wilt en kunt en of een hulpverleningsinstantie je kan helpen?

Wij denken graag met je mee om te kijken welke mogelijkheden er voor je zijn en kunnen je adviezen geven. Benieuwd of Fijnder jou ook kan helpen? Je mag altijd een afspraak bij ons maken om te informeren naar de mogelijkheden voor jou.  

De consulenten van Fijnder hebben regelmatig contact met de voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs scholen in de gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Dit zijn de scholen VSO Het Bariet, VSO Klein Borculo, VSO De Korte Dreef, VSO De Triviant, MaxX Onderwijs en Pronova.

Als je op één van deze scholen zit maakt een consulent van Fijnder samen met jou en je begeleider vanuit school (en soms ook met je ouders of hulpverleners als je dat wil) een plan voor als je je school hebt afgerond. Dat plan maken we in je laatste schooljaar. Zo kun je alvast kennismaken met jouw consulent terwijl je nog op school zit.

Het plan dat we samen maken, maken we om ervoor te zorgen dat de overgang van school naar je vervolgstap zo fijn mogelijk verloopt. Die vervolgstap is voor iedereen anders. Misschien wil je wel bij je stagebedrijf blijven werken, maar heb je daar nog hulp bij nodig. Of zoek je een vorm van dagbesteding voor na het afronden van je school omdat je (nog) niet betaald aan het werk kan.

Woon je wel in de gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk maar ga je naar een voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs school in een andere gemeente en rond je binnenkort je school af? Neem dan contact met ons op via: JouwUnit@fijnder.nl.

  1. Open dagen bezoeken

Voordat je begint aan een nieuwe studie is het belangrijk dat het een studie is die je aanspreekt. Bezoek daarom van tevoren open dagen van scholen die je leuk lijken. De open dagen van het MBO, HBO en de universiteit zijn vaak in november, januari en maart. Wil je graag dat iemand eens met je meedenkt over welke studie goed bij jou zou passen? Je mag altijd een afspraak bij ons maken door een mail te sturen naar jouwunit@fijnder.nl.

 

  1. Inschrijven voor een studie

Je weet welke studie je wilt volgen en op welke school je dat wil doen. Hoe zorg je ervoor dat je kan beginnen met die studie en wat moet je doen?

 

MBO

Voor het MBO geldt dat je je vóór 1 april moet aanmelden bij de school waar je de studie wilt volgen. Dit doe je via de website van deze school. Alleen als je je voor de deadline hebt aangemeld, heb je een toegangsrecht voor de opleiding van je keuze. Wanneer je je niet op 1 april hebt aangemeld, dan kan de mbo-school je weigeren. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden en ook kan je na de aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen.

 

HBO en universiteit

Voor hogescholen en universiteiten geldt dat je je inschrijft via Studielink. Hoe dit in zijn werk gaat wordt duidelijk uitgelegd op de website www.studiekeuze123.nl. Hier vind je daarnaast nog veel meer informatie over het maken van je studiekeuze.

 

  1. Financiën regelen

Er zijn veel verschillende regelingen voor studenten. Denk aan studiefinanciering, een aanvullende beurs of een studenten ov-kaart om te kunnen reizen met het openbaar vervoer. Al deze regelingen staan op www.DUO.nl. Hier kun je ook checken waar je recht op hebt en aanvragen regelen.

Op deze pagina vind je alle informatie over de studietoeslag.

 

Hulp of advies nodig? Fijnder helpt.

Neem contact met ons op via: JouwUnit@fijnder.nl.

 

Niet alleen Fijnder kan jou verder op weg helpen bij vragen. Er zijn in de regio nog een heleboel andere projecten en initiatieven voor jongeren.

  • Samenwerking tussen het Graafschapcollege en Fijnder: Jij doet!
  • Platform van verschillende partijen die jou verder helpen: ZEG Achterhoek
  • Voor alle vragen op het gebied van scholing of loopbaan: Leerwerkloket Achterhoek.
  • Samenwerking tussen vakbonden, werkgeversorganisaties, onderwijs (Graafschap College en SBB), het UWV en gemeenten: Achterhoek werkt door

Meer informatie

Zit je zonder inkomen en wil je een uitkering aanvragen? Kijk dan op de pagina 'Een uitkering aanvragen' voor meer informatie. Meer weten over JouwUnit? Like onze Facebookpagina of volg ons via Instagram.

Ik wil studietoeslag aanvragen

Ben je student, maar kun je door een beperking naast je studie niet bijverdienen? Vaak kun je dan een studietoeslag aanvragen.