Besluitenlijst Cliëntenraad Participatiewet Fijnder
Datum | 16-05-2024 |
Tijd | 19:30 - 21:30 |
Locatie | Fijnder |
Voorzitter | Frank Knippenborg |
Aanwezigen | Sylvia Ansink, E.S. Faneyte, Maja de Graaf, Ineke ter Haar, Frank Knippenborg, Phaômé Malawau, Saskia Roesink, Gerda Osinga en Lizanne Versteeg |
1. Opening
Voorzitter Hans Kettelerij is afwezig. Frank Knippenborg is vandaag vervangend voorzitter en opent om 19:33 de vergadering.
2. Mededelingen
Maaike (ambtelijk secretaris) is afwezig. Maaike wordt vervangen door Lizanne Versteeg.
Ineke heeft op 4 april 2024 Monique Vos een mail met een zestal vragen gestuurd over de brede ondersteuning voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De brede ondersteuning houdt onder andere in dat wanneer een gedupeerde een aanvraag doet voor een koelkast, dat hier milder naar wordt gekeken. Er is een heel pakket opgesteld aan brede ondersteuning voor deze doelgroep. Je moet echter wel 'bekend' staan als een gedupeerde.
De gemeente Berkelland heeft als enige nog niet gereageerd op de vragen.
Het verzoek van Ineke is om dit onderwerp voor de volgende keer te agenderen. Ineke heeft een toezegging van Berkelland dat ze dit gaan sturen.
Saskia kan vanwege omstandigheden tijdelijk gelimiteerd ingezet worden. Donderdag 23 mei 2024 is een bijeenkomst in Doetinchem gepland waar Saskia, Maja en Sylvia naar toe zouden gaan. Saskia geeft aan dat het haar niet meer gaat lukken. Maja geeft aan dat ze ook niet kan i.v.m. werk dat duurt tot 16:00. Hans Kettelerij wordt ingelicht van de afmeldingen.
Maja had gevraagd aan Hans Bussing wat de stand van zaken is met betrekking tot de declaraties van reiskosten. Op dit moment krijg je een toekenning voor centrum naar centrum en wordt het bedrag niet geïndexeerd. Mensen die in 2019 hiervoor een toekenning hebben ontvangen, ontvangen 0,19 cent per kilometer, terwijl cliënten bij een nieuwe aanvraag 0,23 cent toegekend krijgen.
Maaike Coolen zou dat overnemen en was een tijdje ziek. Besloten is om actie te ondernemen door middel van een brief, omdat we hier al een jaar mee bezig zijn en we nog steeds geen duidelijkheid hebben.
3. Vaststellen besluitenlijst 11-04-2024
De besluitenlijst is besproken en onder dankzegging vastgesteld.
4. Terugblik 2e Kamer Commissiedebat 14 mei 2024 wijziging Participatiewet
Saskia heeft gekeken en Ineke ook deels. Saskia heeft een samenvatting gemaakt en gedeeld met de leden. Extra uitgelicht werd door Ineke de kostendelersnorm, omdat dit een belangrijk onderwerp is in de Participatiewet. NSC wilden weten wat de kosten-baten zijn van het afschaffen van de kostendelersnorm boven de 21. De kosten waren 5,5 miljoen, de baten waren nog niet duidelijk. Saskia stuurt de samenvatting door naar de ambtelijk secretaris.
5. Formele adviezen
Er zijn geen formele adviezen ter bespreking aangeboden.
6. Informatie uit de werkgroepen
Werkgroep Sociaal Domein:
Gaan aan de slag met het verzamelen van alle afgegeven adviezen over de jaren 2022 en 2023. Aan de hand van die informatie kan er gekeken worden wat er met het advies is gedaan om een effectmeting uit te kunnen voeren.
Commissie Communicatie:
Er is een nieuwe datum gepland voor overleg met communicatiemedewerker Sascha Koershuis. Op 29 mei worden o.a. de mogelijkheden m.b.t. Canva besproken. Dat is een programma waar flyers mee gemaakt kan worden. Dat kan de cliëntenraad gebruiken voor Social Media.
Klankbordgroep:
Edison was voor het eerst bij de klankbordgroep en zijn eerste indruk viel tegen. Sommige cliënten weten niet zo goed hoe de regels zijn en wat ze wel en niet moeten doen. Edison weet toevallig wel hoe dit zit, maar niet iedereen weet het. Fijnder was voor zijn gevoel erg kritisch over hetgeen wat aangegeven werd. De volgende vergadering staat gepland op 26 juni 2024.
Commissie Lokaal Oost Gelre:
Sylvia had een mail gekregen van de sociale raad. Ze hebben bespreekpunten opgegeven. Die kunnen we zelf niet allemaal beantwoorden als cliëntenraad. Sylvia wil Monique Vos, strategisch beleidsadviseur, daarin betrekken. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag wat Fijnder voor rol kan spelen in asielbeleid en wat de stand van zaken van de OAD (ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding) is.
7. Uitgaande en ingekomen post
Evaluatie Taal-jobcoaching: uitstroom is niet heel groot. De leden geven aan dat het blijkbaar een moeilijke doelgroep is. Het is wel de moeite waard om er geld in te steken, maar het kost veel moeite. Niet heel veel mensen gaan daadwerkelijk fulltime aan het werk, maar je ziet wel veel proefplaatsingen en werkervaringsplekken. Edison geeft aan dat ze in grote steden momenteel werken met een pilot waar cliënten een paar dagen scholing en een paar dagen werken/meedoen in activiteiten om te oefenen met taal.
Bij de toegezonden jaarstukken viel het op dat de meedoen regeling volwassen ontzettend achtergebleven is qua verbruik. Dit was niet volgens verwachting. De Adviesraad Sociaal Domein moet aangeven aan Fijnder dat er goed uitgelegd moet worden hoe de meedoen regeling voor volwassenen werkt en hoe ze meer mensen willen bereiken.
Het is leuk om te lezen dat meer dan 1000 personen gebruik maken van de e-formulieren, waar we zo druk mee aan het testen zijn geweest.
De ingekomen post wordt voor kennisgeving aangenomen.
8. Actielijst
Geen bijzonderheden.
9. Rondvraag
Maja heeft een opmerking over de vertrouwenspersonen bij Fijnder voor cliënten. Fijnder werkte met een regiopool in samenwerking met andere gemeenten. Zo kreeg een cliënt van Fijnder een vertrouwenspersoon uit een andere gemeente en visa versa. Op de website kun je hier niks meer over vinden en heeft Maja contact opgenomen met Hans Bussing met de vraag of Fijnder nog wel een vertrouwenspersoon heeft aangesteld. Hans Bussing geeft aan dat we niet meer in de regiopool zitten, omdat de twee vertrouwenspersonen van Fijnder niet meer werkzaam zijn bij Fijnder. De medewerkers zaten op persoonlijke titel in de pool en Fijnder is niet verplicht om een vertrouwenspersoon voor cliënten te regelen. Het moet nu via de klachtenregeling opgelost worden. Maja heeft aangegeven aan Hans Bussing dat cliënten nu met de rug tegen de muur gezet worden. De cliëntenraad zal dit tijdens de volgende klankbordgroep bespreken.
10. Sluiting
De voorzitter sluit om 20.53 uur de vergadering.